Politiker framhåller nya belåningsmetoder

I en tid då internet fullständigt svämmar över av olika typer av lånemöjligheter ökar också risken att människor skuldsätter sig på ett osunt sätt. Därför har politiker på senare tid sett över nya belåningsmetoder. Eller egentligen är de inte nya utan traditionella, men med hjälp av internet kan de användas på ett mer effektivt sätt.

Belåning i form av värdesaker är något som funnits under lång tid. Men nu är den digitala versionen här för att stanna. Något även politiker tycks stötta.

Vad är belåning med pantbanken?

Det här är ett sätt för låntagare att låna pengar genom att lämna över ett värdeföremål. Du lämnar exempelvis smycken till pantbanken och får sedan pengar i utbyte. Det blir helt enkelt en form av säkerhet för ett vanligt penninglån hos pantbanken. Inom svensk politik har den finansiella marknaden och då framför allt låneinstitutioner på nätet granskats på senare tid. Höga räntor och luddiga avtal har skapat en mindre säker lånemarknad. Därför är politiker positiva till det ökade intresset för belåning av smycken och liknande.

Vad är fördelen?

Den primära fördelen med att belåna värdesaker är att du snabbt får pengar tillhands utan att skuldsätta dig. Därför kan du heller inte hamnat hos Kronofogden. Räntan är relativt låg och du kan ofta dra av denna i deklarationen. Dessutom bestämmer du själv om lånet ska återbetalas eller om värdesakerna ska användas som betalmedel.

eblog-lite