Sjukvårdspolitik och bröstoperationer

För att transpersoner ska kunna genomföra könsbekräftande vård krävs en fastställd diagnos inom könsdysfori. Det är viktigt att alla oavsett juridiskt kön kan få bröstförstoring vid behov, men då krävs också aktiva politiska beslut. Det har vid många tillfällen förekommit diskriminering mot transpersoner som behövt könsbekräftande vård, vilket visar på vikten av politiker som arbetar för transpersoners rättigheter.

En pålitlig och empatisk vård går att få via https://motiva.health/sv/, som erbjuder implantat till säker och trygg bröstförstoring. Här kan du läsa om toppmoderna implantat som skapar vackra och hälsosamma resultat på lång sikt. Motiva erbjuder en lång rad olika implantat som imiterar rörelsen, känslan och utseendet hos naturlig bröstvävnad. Läs mer hos https://motiva.health/sv/, där du ser alla implantat och mer information.

Diskriminering av transpersoner

En transkvinna hade upplevt kapselbildning i sitt ena bröst efter en könsbekräftande bröstoperation och behövde därför byta ut implantatet. När hon ringde kliniken och därefter uppgav att hon var transperson meddelade kliniken att detta inte var något problem. Men receptionisten ringde upp några dagar senare och sade att klinikens kirurger inte kunde genomföra operationen. Som orsak angavs att de saknade kunskap kring hur de skulle byta ut implantaten. Kvinnan anmälde då kliniken till DO, då hon ansåg att hennes könsidentitet låg till grund för ställningstagandet.

Den europeiska transrättsorganisationen TGEU kartlade nyligen EU:s könsbekräftande vård. Sverige fick då ett dåligt betyg, endast tre av tolv poäng. Detta placerade Sverige längst ner på listan, tillsammans med bland annat Rumänien. Ett av problemen med den svenska transvården är att den är mycket ojämlik. Vården styrs av var du bor, din könsidentitet och din ålder. Detta visar på vikten av politiker som driver på för en förbättrad transvård, samt transpersoners rättigheter.

Politik

eblog-lite